చాలా మంది అమ్మో నెయ్యి అంటుంటారు. మరి ఆరోజుల్లో నెయ్యి లేకుండ అన్నం తినేవాళ్ళుకాదు జనాలు. మరి వారికేమీ కాలేదుగా? అవును. కారణం - తిన్న తిండికి సరిపడా వ్యాయామం చేసేవాళ్ళు అప్పటిజనాలు. ప్రత్యేకించి వ్యాయామం చేయకపోయినా ఆరోజుల్లో జనాలని ఏదోక శారీరక శ్రమ ఉండేది. కాబట్టి తిన్నది అరిగేది. ఈరోజు రేపట్లో శారీరక శ్రమ లేదు. దాంతో నెయ్యేకాదు ఏమి తిన్నా డేంజరే, అంతేకా కొన్ని భ్రమలు, మరికొన్ని అపోహల్తో భయం భయంగా తింటున్నారు. ఐతే ఈనాటి భయాల్లో కొన్ని అపోహలు, కొన్ని నిజాలు, కొన్ని కేవలం అభూత కల్పనలు అని గమనించాలి.
నెయ్యి వేరే డాల్డా వేరే మరియూ వనస్పతి వేరే అని గుర్తించలి.
నెయ్యి అమ్మో అంటున్న జనాలు ఫ్యాషన్ గా మా౨క్ డోనాల్డ్స్ కో వెళ్ళి ఫ్రెంచ్ ఫ్రైస్/చికెన్ నగ్గెట్స్ లేక కె.యఫ్.సి కి వెళ్ళి ఫ్రైడ్ చికెన్ లేక ఏహోటలుకో వెళ్ళి మైసూరు బోడానో తింటారు కిం అనకుండా.
మ్యాక్ లాంటి రెస్టారెంట్లలో వాడే నూనెలు ఎంత డేంజరసో తెలుసా? ఎంతసేపు మరుగుతుంటాయో తెలుసా? ఇంకో విషయం నూనెని ఎక్కువసార్లు వాడేందుకు వాటిల్లో పంది లేక జంతుల కొవ్వులను కలుపుతారు. అవి నూనె యొక్క లైఫ్ ని పెంచుతాయి. ఐతే అవి వాటిల్లో వేయించిన పదార్థాలకు సాచురేటెడ్ కొవ్వుని దండిగా అంటిస్తాయి.
French fries can contain a large amount of fat from frying. Some researchers have suggested that the high temperatures used for frying such dishes may have results harmful to health (see acrylamides). In the United States about ¼ of vegetables consumed are prepared as French fries and are proposed to contribute to widespread obesity. Frying French fries in beef tallow, lard, or other animal fats adds saturated fat to the diet. Replacing animal fats with tropical oils such as palm oil simply substitutes one saturated fat for another. Replacing animal fats with partially hydrogenated oil reduces cholesterol but adds trans fat, which has been shown to both raise LDL cholesterol and lower HDL cholesterol. Canola oil could also be used, but beef lard is generally more popular, especially amongst fast food outlets that use communal oil baths. Many restaurants now advertise their use of unsaturated oils. Five Guys, for example, advertises their fries are prepared in peanut oil.
శుద్ధ నెయ్యి, ఇంట్లో చేసుకున్నది ఆరోగ్యానికి మంచిది. నెయ్యిలో యాంటై ఆక్సిడెంట్స్ ఉంటాయి. నెయ్యి యల్.డి.యల్ ని తగ్గిస్తుంది.
* Ghee, otherwise known as clarified butter, is a healthy cooking oil due to its content of essential fatty acids which are an essential part of our diets. It is rich in easy-to-digest short chain fatty acids and vitamins A, D, E & K. It also contains 3% linoleic acid which has anti-oxidant properties.
* Ghee has a high smoke point which makes it great for cooking. It also means that it does not produce damaging free radicals.
* Ghee is suitable for people who are sensitive to lactose as the heating procedure used to clarify the butter removes the lactose content.
* Use ghee as a delicious oil for cooking or stir into rice and vegetables for a nourishing flavoursome taste.
అంతేకాదు నెయ్యిలో తొందరగా జీర్ణమయ్యే కొవ్వులు ఉంటాయట -
Ghee's chemistry holds the secret to its health benefits. Humans need both saturated and unsaturated fats as part of a healthy diet. Ghee is made from a combination of saturated and unsaturated fats. It is about 65% saturated fat and 25% monounsaturated fat with about 5% polyunsaturated fat content. Its saturated fat is primarily (89%) made from the easy-to-digest short chain fatty acids and it contains 3% linoleic acid which has anti-oxidant properties. It also contains the fat soluble vitamins Vitamin A, D, E and K.
http://www.physicalnutrition.net/ghee-benefits.htm
కాబట్టి అవసరాన్ని బట్టి వాట్టం, ఎంతతినాలో తెలుసుకుని తినటం, ఎక్కడ ఆపాలో తెలుసుకోవటం ముఖ్యం.
Oct 11, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
మాదగ్గర పూర్తిగా దేశీఘీ మాత్రమే వాడుతారు. వంటల్లోకి ఆవనూనె :)
ReplyDelete:))
ReplyDeleteనీవన్నది నిజం నిజం :)
ReplyDeleteSooo True...
ReplyDelete